Wo rk Po in t

Startup Harcamalarınızı Yönetmek için 8 Teknoloji

WorkPoint tarafından0 dk okuma süresi 19 Ekim 2023
Startup Harcamalarınızı Yönetmek için 8 Teknoloji
Yazıdaki Konu Başlıkları
Muhasebe, defter tutma ve vergiler bir startup için ilk başta korkutucu gelebilir ancak durum böyle olmak zorunda değildir. Günün her anını binlerce insanla paylaşmamızı sağlayan teknolojinin gelişmesi ile birlikte startup harcamalarını yönetebilmeniz için gerekli olan adımların çoğu otomatikleştirildi. Hem kendi hayatınızı hem de muhasebecinizin hayatını kolaylaştırabilmek için atmanız gereken bazı temel adımlar var. Her şirketin bütçe yönetimine uyan tek bir yaklaşım olmayabilir ancak bir startup olarak doğru adımları izlediğinizden emin olmak için nitelikli bir muhasebeci ile konuşmanızda fayda vardır. Bu yazımızda ise startup harcamalarınızı yönetebilmek için bankacılık, ödemeler, defter tutma ve vergiler konusunda temel bilgiler alabileceğiniz, işinizi kolaylaştıran ipuçlarını sizin için derledik.

Banka Hesabınızı Oluşturun

Startup firmanızı kurduktan sonra yapmanız gereken ilk şey şirketiniz için ayrı bir banka hesabı oluşturmanızdır. Şirketinize özel bir banka hesabı oluşturmazsanız kurumsal örtüyü delmek olarak adlandırılan ayrı bir kurum kurma amacınızdan uzak kalırsınız. Bu noktada gelişmiş, çevrim içi bankacılığa sahip bir banka ile iletişim kurmak en mantıklı seçim olacaktır. Çevrim içi bankacılık defter tutma, belge yönetimi ve fatura ödeme noktasında işlemlerinizi otomatikleştirmenizi sağlar. Startup harcamalarınızı aylık ve yıllık olarak ayrı bir rapor şeklinde görmenizi sağlayan banka hesabınız sayesinde bütçenizi çok daha rahat bir şekilde kontrol edebilirsiniz. Gün içerisindeki EFT ve benzeri işlemlerde de online bankacılık sistemi şirketinizin oldukça işine yarayacaktır.

Maaş Bordrosunu Düzenleyin

Küçük ve orta ölçekli startup firmaları için maaş bordrolarını düzenlemek oldukça önemlidir. Bunun için çeşitli hizmet sağlayıcılardan destek alabilir, ödemelerinizi otomatikleştirebilirsiniz. Muhasebe konusunda hizmet almadan önce hizmet sağlayıcınızın sizin ihtiyaç duyduğunuz alanlarda hangi faydaları sağladığı konusunda ve sistemlerinin işleyişi hakkında bilgi almanız startup geleceğiniz için çok önemlidir.

Belgeleri Düzenli Tutun

Banka ekstrelerinizi, makbuzlarınızı ve faturalarınızı düzenli bir şekilde arşivlemeniz oldukça önemlidir. Herhangi bir denetleme sırasında belgelerinizi göstermeniz istenebilir, bunun için düzenli olmanız şarttır. Tüm belgelerinizi elektronik ortamda saklıyorsanız Dropbox ya da Google Drive gibi uygulamalardan faydalanabilir, her an hızlı bir şekilde ihtiyaç duyduğunuz belgelere ulaşabilirsiniz.

Dosyalarınızı Otomatikleştirin

Startup bütçenizin büyüklüğü fark etmeksizin şirketinizde sürekli bir şekilde girdi-çıktı işlemi yaşanması olasıdır. Makbuz, ekstre tahsilatı ve benzeri işlemlerdeki kullanılan belgeleri otomatik olarak dosyalamak için çeşitli hizmet sağlayıcılardan yararlanabilirsiniz. Bu hizmet sağlayıcıları sizin için belgelerinizi otomatik olarak kategorize eder ve siz şirket defteri tutmak zorunda kalmazsınız.

Giderler ve Geri Ödemeler

Startup harcamalarınız içerisinde kendi sermayenizden yaptığınız harcamalarınız olduğu gibi aynı zamanda kredi harcamalarınızın da olması muhtemel bir durumdur. Çeşitli giderlerinizin, kredi ödemelerinizin zamanları bulunur ve bunları takip etmeniz gerekir. Bütçeniz dahilinde ödemelerinizi takip edebilmek için de çeşitli yazılımlardan ya da bankanızın hizmetlerinden yararlanabilirsiniz.

Vergilerinizi Düzenli Ödeyin

Şirketinizin belirli bir dönemdeki gelir ve giderleri doğrultusunda vergi yükümlülüğünüz ortaya çıkar. Vergi ödeme tarihlerini düzenli aralıklarla kontrol etmeniz ve ödemeniz gerekir. Vergilerinizi zamanında ödemediğiniz durumlarda çeşitli ceza ve yaptırımlarla karşılaşabileceğinizi unutmayın.

Ödeme Kanallarınızı Ayarlayın

Şirketinize farklı ödeme kanallarını entegre edebilirsiniz ancak bu farklı ödeme kanallarının muhasebe kısmında size belirli yükümlülükler getirdiğini unutmayın. Startup macerasının henüz başındayken tek bir ödeme kanalı kullanmanız, startup bütçeniz arttıkça yeni ödeme kanallarını entegre etmeniz harcamalarınızı yönetebilmeniz için oldukça önemlidir.

Muhasebe ve Kayıt Sistemi Oluşturun

Muhasebe ve kayıt sistemi oluşturmak geçmişte startup macerasının en az heyecan verici adımı olarak görülüyordu. Bilanço ve gelir tablosu oluşturmak geçmişte oldukça zor olsa da günümüzde otomatikleşmiş muhasebe yazılımları ile pratik bir işleme dönüşmüş durumdadır. Startup harcamalarınızı yönetebilmek için pratik bir muhasebe yazılımından faydalanmanız finansal bütçenizi doğru yönetebilmeniz için oldukça elverişli bir yöntemdir. 
Sana yakın lokasyonlar burada! Şimdi tıkla.