Stajyer Nedir? Nasıl Stajyer Olunur?
Stajyer; öğrenim dönemi süresince edindiği her türlü bilgiyi, profesyonel iş hayatında deneyimlemek, iş ortamına uyum sağlamak ve kariyeri adına atacağı adımlarda tecrübe edinmek amacıyla, işveren ile yapılan özel anlaşmalar çerçevesinde sadece belirli ve geçici bir dönem çalışan üniversite öğrencileri veya yeni mezunlar için kullanılan bir tanımdır.
Staj dönemi olarak adlandırılan bu süreç, stajyerin kariyer hedefinde yer alan sektörde staj olanağı tanıyan işverenlere yapacağı başvurular ile gerçekleşir. Üniversitelerde, öğrenci ve yeni mezunlarının kariyerlerine destek vermek ve iş hayatındaki gelişimleri sağlamak adına kurulan kariyer merkezleri ise işverenler ile stajyer olmak isteyen öğrenciler arasındaki en önemli iletişim noktalarından biridir.
Stajyer Nedir ve Ne İş Yapar?
Öğrenim gördüğü veya kendisi için hedeflediği alanda; iş deneyimi kazanmak, yeterliliğini ölçümlemek, sektörü tanımak ve kariyer geleceği adına girişimde bulunmak için işverenle yapılan özel anlaşma kapsamında geçici bir süreyle çalışanlar stajyer olarak tanımlanır.
Stajyer adayı, tecrübe etmek istediği sektörün gereklilikleri kapsamında, işverenlerin kendileri için uygun göreceği çalışma alanlarında geçirecekleri staj süreleri sayesinde gerek profesyonel iş hayatını yakından tanıma gerekse hedefledikleri sektörün ve firma içinde yer alan departmanların işleyişlerini gözleyerek öğrenme fırsatını yakalar. Stajyer, bir yandan kariyeri için hedeflediği pozisyonun veya bölümün günlük işleyişini deneyimlerken bir diğer yandan da özgeçmişine eklemek üzere büyük bir deneyim elde etmektedir.
Meslek hayatına başlamak için bir zorunluluk olarak değil de iş dünyasına adım atmaya hazırlanan adaylar açısından büyük bir fırsat olarak değerlendirilmesi gereken staj süresinde, stajyer öğrenciler; şirket içinde kendilerine verilebilecek görevlerle ekip çalışmasını ve alt-üst ilişkisini de yakından deneyimleme fırsatı bulurlar.
Stajyer, staj süresi boyunca; ofis için iletişim trafiğine destek olmak, evrak akışına destek vermenin yanı sıra departmanların ihtiyaç duyabileceği araştırma konularında bilgi toplamak, toplantılarda not almakla görevlendirilebilir. Stajyer aynı zamanda belirli raporlamaları düzenlemek, bağlı olacağı yöneticisinin günlük işlerini takip etmek, telefonları cevaplamak veya satış sonrası hizmetlerde müşteri ilişkilerine destek vermek hatta bazı durumlarda üretim hatlarında yardımcı olmak gibi birçok görevi yerine getirmekten sorumlu tutulabilir.
Nasıl Stajyer Olunur?
Stajyer ne demek sorusu kısaca; henüz öğrencilik hayatını sürdürürken kendisi için kurguladığı kariyer planlarını en doğru şekilde hayata geçirmeyi amaç edinmiş kişi olarak, cevaplanabilir.
Doğru kariyer planlaması yapmayı amaç edinmiş olan stajyerlerin nasıl staj olanağı bulacakları, doğru işveren ile nasıl iletişimde olacakları ise sürecin hayata geçirilmesindeki en önemli konuların başında gelmektedir.
Teknolojinin ve dijitalleş iletişimin her gün giderek artığı günümüzde, gerek üniversitelerin kariyer merkezleri aracılığıyla, gerekse internette stajyer öğrencilere iş imkanı sağlayan platformlar aracılığıyla, staj imkanlarını değerlendirmek mümkündür.
Kanunlarımıza göre 10 kişinin üzerinde personel çalıştıran firmaların, çalıştırdıkları personel sayısının %5’inden az olmamak kaydıyla stajyer adaylarına, staj olanağı sunmaları zorunludur. Stajyer çalıştırmak durumunda olan işverenler, kendileri için de gelecekte potansiyel bir çalışan olabilecek, geliştirebilecekleri öğrenciler için, üniversitelerin ilgili bölümleriyle iletişime geçtikleri gibi, kariyer siteleri aracılığıyla da ilanlar vermektedir.
Üniversitelerin bazı bölümleri için zorunluluk olan staj sürecinde öğrencilerin en büyük desteği ise, yine kariyer merkezlerinin sağladığı özel seminer ve toplantılar olarak göze çarpmaktadır. Üniversiteler ile işbirliği yapan işveren firmalar, düzenledikleri seminerler kanalıyla okullarda staj yapmak isteyen öğrenciler ile birebir iletişim kurmaktadırlar.
Stajyerlerin Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?
Bir firmada stajyerlik yapma hakkını elde eden kişinim görev ve sorumlulukları, sektöre ve çalıştığın staj türüne göre değişiklik gösterir. Ancak, her şeyden önce bir stajyer, firma için destek personel olarak tanımlanır. Ekibe katıldığı an itibariyle asıl amacı ve görevi, tüm birimlere yardımcı olmak ve süreçleri öğrenmektir.
Kısa bir oryantasyon süreci ardından ise kendisine görev alacağı departman içinde çeşitli sorumluluklar verilir.
Bir stajyerin, görev aldığı bölüm içinde ekip arkadaşlarına yardım edebileceği konular arasında;
- Belirli bir konuda yeni gelişmeleri öğrenerek raporlamak, bir ürün ile ilgili Pazar araştırması yapmak gibi konularda araştırma görevleri,
· Stratejileri ve içerikleri oluşturulmuş sunumların bilgisayar ortamında hazırlanması ( power point sunumlar, Excel dosyaların aktarımı gibi ) ile ilgili görevler,
· Sosyal medya hesapları veya şirket blog / broşür, tanıtımları için içerik üretmek, gelen müşteri e-postalarının cevaplanması, müşteriler ile iletişim ve sipariş takipleri ya da satış sonrası memnuniyet anketleri gibi görevler,
- Şirket içi veya dışarıda gerçekleştirilmesi planlanan toplantı veya özel organizasyonların koordinasyonu için takip ve satın alma tekliflerinin raporlanması gibi görevler sıralanabilir.
- Sektöre ve öğrencinin de branşına göre, bazı işverenler stajyerlerine üretim alanında da, asistanlık yapabilecekleri, süreçleri içine çok dahil olmadan ( tehlike açısından) gözlemleyebilecekleri, destek eleman olarak çalışabilecekleri çeşitli görevler vermektedirler.
Stajyer Olmak İçin Gerekli Koşullar Nelerdir?
Staj olanağı sunan firmalar, adaylardan öncelikle sektörleri kapsamında eğitim almış olmalarını bekler. Adaylar açısından da kendi branşlarında faaliyet gösteren bir firmada staj sürecini tamamlıyor olmak önemlidir.
Firmaların stajyerlerde aradığı diğer şartlar ve koşular ise sektöre göre farklılıklar gösterebilir. Bu sebeple staj başvurusu yaparken en önemli kriterlerden biri, firmanın sunduğu koşulları iyi araştırmak ve adaydan istenilen belgelerin eksiksizce hazırlanmasıdır. Firmalar, sundukları staj hakkında bilgileri ve stajyerin hakları ile ilgili detayları ilanlarında açıkça belirtmektedirler.
Staj yapmak isteyen adayların, doğru bilgilerle düzenlenmiş güncel bir Stajyer CV ( özgeçmiş) ile firma ilanlarına başvurmaları veya hedefledikleri şirketlerin insan kaynakları departmanlarını ziyaret etmeleri yeterli olacaktır.
Stajyer Ücreti Nasıl Hesaplanır?
Firmalar sundukları staj imkanı karşılığında mutlaka adaya stajyer maaşı da ödemekle yükümlüdürler.
Stajyerlik maaşları, dönemin asgari ücretinden AGİ oranının ( asgari geçim indirim ) düşülmesi sonrasında kalan tutarın % 30’una karşılık gelmektedir. İşverenlere göre değişiklikte gösterebilen stajyer maaşlarına, stajyerlerin haklarına ilave olarak bazı durumlarda yol ve yemek ücreti, hatta satış üzerinden verilen primler de ilave edilebilmektedir.
Stajyerlik başvurusu nasıl yapılır?
Stajyer öğrenci başvuruları için en önemli konunun doğru hazırlanmış bir stajyer CV’si olduğundan bahsetmiştik. Bunun dışında bazı büyük şirketler ise adaylardan, kendi insan kaynakları tarafından hazırlanmış, kapsamlı soruları içeren başvuru formlarını doldurmalarını talep etmektedirler.
Firma ilanlarını sürekli takipte kalmak, üniversitelerde düzenlenen kariyer günleri seminerlerini takip etmek veya hedeflenen bir şirketin insan kaynakları ile iletişime geçerek, başvuruların sürekli ve güncel tutmak, stajyer aday için önemli bir süreçtir. Adayların, özgeçmişlerinin başına, neden o firmada staj yapmak istediklerini anlatan, kendilerini ve hedeflerini kısaca özetleyen bir yazı eklemeleri de, işverenler açısından olumlu karşılanan bir yaklaşımdır.
Doğru bir Stajyer CV nasıl hazırlanır?
Etkili bir staj için cv hazırlamak için kariyer sitelerinden incelemeler yapmak, stajyer CV örnekleri incelemek ve güncel bilgiler doğrultusunda bir özgeçmiş hazırlamak önemlidir.
Stajyerlerin CV hazırlarken dikkat etmeleri gereken konulardan bazıları ise aşağıda belirtilmektedir.
- Profesyonel ve resmi bir dil kullanımı, dil bilgisi hatalarının yapılmaması,
- Mutlaka adayın adına açılmış bir e-posta hesabı ile birlikte doğru iletişim bilgilerinin verilmesi,
- Deneyimlerin, eğitimin ve becerilerin ayrıntılı olarak belirtilmesi,
- Okulda gerçekleştirilen sosyal faaliyet veya spor aktivitelerinin belirtilmesi,
- Dil becerilerinin doğru seviye tespitleri ile belirtilmesi,
- Eğitmenlerden verilebilecek referanslar ,
- Daha önce gerçekleştirilmiş iş deneyimleri, part time işler veya staj deneyimlerinin eklenmesi, stajyer olmak isteyen adayın kendini doğru tanımlaması açısından önemlidir.