Staj Nedir? Nasıl Staj Yapılır?
Staj deneyimi, bir adayı diğerlerinden öne çıkaran özelliklerden biridir. Bu deneyim, kişinin mezun olmadan yapacağı işi deneyimlemesini ve tüm yönleriyle öğrenmesini sağlar. Stajın ne olduğuna, stajda neler yapıldığına ve çok daha fazlasına dair merak ettiğiniz her şeyi yazımızın devamında bulabilirsiniz.
Staj Nedir?
Staj, teorik eğitim esnasında edinilen bilgilerin kullanılabileceği bir uygulama alanı olarak düşünülebilir. Eğitimin belirli bir yılına geldikten sonra öğrenciler, staj yapabilecek bilgi düzeyine sahip olur. Gerekli başvurular gerçekleştirildikten sonra kabul edildiği takdirde kişi, staj yapmaya hak kazanır. Bu uygulamanın sonucunda hem sektörün içinde çalışan kişiler ile bağlantılar kurulmuş olur hem de planlanan işin ne şekilde yürütüldüğüne bizzat sahada şahit olunur.
Staj Yapmanın Avantajları Nelerdir?
Teorik eğitim ile uygulamalı eğitim arasında önemli farklar bulunur. Staj gibi uygulamalı eğitimler sayesinde kişi, hangi iş kolunda ilerlemek istediğine daha net bir şekilde karar verebilir. Hep yapılması planlanan mesleğin, staj sonrasında kişiye uygun olmadığı keşfedilebilir veya tam aksine staj deneyimi ile daha önce planlanmamış bir mesleki yolda ilerlenebilir.
Staj yapmak, iş yaşamına önde başlamanızı sağlar. Staj esnasında edindiğiniz bilgiler ve kurduğunuz bağlantılar, iş arayışınızda size çok büyük avantajlar getirir. İşverenler, teorik eğitim alan bireylerin, bu eğitimi uygulamalı bir staj ile desteklemiş olan adaylar ile öncelikli olarak görüşmeyi tercih edebilir. Ayrıca staj esnasında kuracağınız bağlantılar, size ihtiyacınız olan desteği sağlayabilir ve yol gösterebilir. Staj yaptığınız kurumda çalışma stilinizin takdir edilmesi durumunda iş teklifi almanız dahi mümkün olur.
Staj Nasıl Yapılır?
Stajyer, staj yapacağı firmanın belirli bir departmanında görev alır. Haftada bir veya birden fazla gün, o kurumun bir çalışanı gibi kuruma gider ve kendisine verilen sorumlulukları yerine getirir. Her gün departmanında yaptığı görevleri staj defterine yazarak bir günlük tutar. Staj sonunda hazırlamış olduğu bu staj defterini eğitim gördüğü kuruma teslim ederek staj sürecini tamamlamış olur.
Kimler Staj Yapabilir?
Eğitim öğretim gören ve alanında uygulamalı çalışma yapmak isteyen tüm öğrenciler staj yapabilme hakkına sahiptir. Müfredatında zorunlu staj uygulaması bulunmayan öğrenciler, isteğe bağlı olarak staj yapabilirler. Staj süresi ve yan haklar gibi açılardan farklılaşsa da, her bireyin staj yapma hakkı bulunur. Bu stajın hangi dönemlerde yapılabileceği ve haftada kaç günün bu staj uygulamasına ayrılabileceği ise bölümden bölüme farklılaşabilmektedir.
Staj Başvurusu Nasıl Yapılır?
Staj başvurusunun farkları, stajın gönüllü veya zorunlu oluşuna göre değişkenlik gösterebilir. Zorunlu staj söz konusu olduğunda, eğitim görülen kurumun yönlendirdiği şirketler olabilir. Böyle durumlarda stajyer adayından talep edilen belgeler bulunur. Bu belgeler toplandıktan sonra eğitim görülen kuruma teslim edilerek süreç başlatılır.
Öte yandan gönüllü stajlarda, staj yapılacak kurumun stajyer adayı tarafından bulunması gerekir. Staj yapılmak istenen kurum ile iletişime geçildikten sonra kurumun yanıtı beklenir. Kurum, stajyer alımına uygunsa stajyer adayı ile mülakat yapmak isteyebilir. Stajyer adayı ile kurumun ortak noktaya ulaşabildiği durumda aday, kuruma staj yapmak üzere kabul edilmiş olur.
Zorunlu Staj ve Gönüllü Staj Farkları Nelerdir?
Zorunlu staj uygulaması, eğitim görülen bölümün müfredatında, staj bulunduğunda yapılabilir. Bu durumda, staj uygulamasının belirli bir kredisi bulunur ve staj sonunda verilecek bir notla değerlendirilir. Gönüllü staj uygulaması eğitim öğretim müfredatından bağımsızdır ve isteğe bağlıdır. Dolayısıyla staj sonunda herhangi bir notlandırma yapılmaz.
Stajın süresi bölümden bölüme değişkenlik gösterebilir. Zorunlu stajlarda belirlenen bir süreye uygun olarak staj ilerletilir ve belirlenen süre geçtiğinde staj uygulaması son bulur. Öte yandan gönüllü stajlar 1 ay sürebildiği gibi 1 yıl da sürebilir. Belirli bir süresi olmamakla birlikte stajın uzunluğu kurum ile stajyer arasındaki anlaşmaya bağlıdır.
Hem zorunlu staj yapan hem de gönüllü staj yapan çalışanlar için staj sigortası girişinin yapılması ve prim ödenmesi gibi hakların yerine getirilmesi gerekir. Ancak zorunlu staj yapan stajyer ile gönüllü staj yapan stajyerin sistemsel olarak sigorta giriş kodları farklıdır. Zorunlu staj için çalışanın sigortası staj yerleri tarafından, gönüllü staj için çalışanın sigortası ise staj yapılacak şirket tarafından yapılır. Ayrıca zorunlu staj uygulamasında staj ücreti yasal kesintilere uğramazken, gönüllü stajyerlerin staj maaşı yasal kesintilere uğrayabilir.
Uzun Dönem Staj ve Kısa Dönem Staj Nedir?
Staj uygulaması, süresi açısından uzun dönem staj ve kısa dönem staj olarak ikiye ayrılır. Kısa dönem stajlar genellikle 1 aya kadar sürmektedir. Bu staj şeklinde süre, uzun dönem staja göre kısıtlı olduğu için kurumda yapılacak işler de nispeten sınırlı ve yüzeysel kalabilir. Öte yandan uzun dönem stajlar 1 aydan uzun süreli olup 12 aya kadar devam edebilir. Uzun dönem stajlarda stajyerler, bulundukları departmanlardaki tüm süreçlere hakim olup onlara yetki verildiği sürece bu süreçlerin tamamında görev alarak işleyişi tam anlamıyla öğrenebilirler.
19 Ekim 2023