
Wo
rk
Po
in
t
Ortak Çalışma Rehberi: Girişimcilik ve İş Birliğinde Yeni Bir Trend
0 dk okuma süresi
19 Ekim 2023
— 
Yazıdaki Konu Başlıkları
Ortak çalışma alanları farklı alanlardan veya şirketlerden çalışanların ofis ihtiyaçlarını karşılar. Bu ihtiyaçlarını karşılamak için gerekliliklere adapte olabilir bir yapıya sahiptir ve verimli bir çalışma için bütün gereksinimleri sunar. Ortak çalışma modeli son yıllarda oldukça popüler bir hale geldi ve hem tam zamanlı hem de freelancer çalışanlar tarafından başarısı da onaylanıyor.
Günümüzde her geçen gün yüzlerce girişim kuruluyor. Bu durum freelance ekonomisine ve uzaktan çalışma kültürüne katkı sağlıyor ve büyümeyi hızlandırıyor. Sektör beklenmedik bir hızla büyümeye devam ederken çalışma şekilleri de aynı hızda değişmeye ve evrimleşmeye ara vermiyor.
Popülerliği günden güne artarken biz de bu rehberimizde ortak çalışma alanı konseptini incelemeye ve faydalarını listelemeye karar verdik.
Ortak Çalışma Nedir?
Sosyal medya ya da LinkedIn’i incelediğinizde eskiye kıyasla çok daha fazla insanın ortak çalışma prensiplerini benimsediğini görebilirsiniz. Fakat ortak çalışmanın ve ortak çalışma mekanlarının tam olarak ne olduğu hala çok da net bir şekilde anlaşılabilmiş değil. Ortak çalışma alanı kısaca farklı sektörlerden insanların ortak ya da bireysel projeleri üzerinde çalışabilmek için bir araya geldikleri mekanlara deniyor.
Ortak çalışma alanlarının yani paylaşımlı ofis modelinin geleneksel ofislerden en büyük farkı tek bir şirkete ait insanların mekanı olmamasıdır. Bu mekanları kullanan insanları birleştiren nokta tam zamanlı çalıştıkları işletme değil ortak projeleri ya da bağımsız çalışmak için aradıkları sosyallik sunan bir mekan ihtiyacıdır.
Ortak çalışma düzeni çalışanlara pek çok farklı fayda sunabilir. Bu faydaların başında esneklik yer alır. Ortak çalışma aynı mekanı ve masrafları paylaşmaktan çok daha ötesidir. Farklı kültürlerden insanlarla bağlantı ve sağlıklı iletişim kurmak, sürdürülebilirliğe katkı sağlamak ortak çalışma prensiplerinin temelinde yatar.
Ortak çalışma mekanları üretken ve yaratıcı bir atmosfer sağlamak için uğraşır. Bu kısmıyla geleneksel ofis düzenlerinden ayrılır.
Ortak Çalışma Alanı Türleri
Ortak çalışma alanlarını anlatırken tek tür bir mekandan bahsetmemiz mümkün değildir. İhtiyaçlara göre düzenlenmiş ve hazırlanmış 6 ayrı çalışma alanı bulunur. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:
- Kurumsal ve profesyonel çalışma alanları
- Toplantı alanları
- Sanal ofisler
- Açık alan ofisleri
- Özel alanlar
- Lüks ve üst segment çalışma alanları
Sana yakın lokasyonlar burada! Şimdi tıkla.