Wo rk Po in t

Meşgul Müsün Yoksa Üretken mi? Aralarındaki Fark Nedir?

WorkPoint tarafından0 dk okuma süresi 19 Ekim 2023
Meşgul Müsün Yoksa Üretken mi? Aralarındaki Fark Nedir?
Yazıdaki Konu Başlıkları
En üretken ve verimli insanlar, işlerin onları yönetmesine izin vermek yerine, görevlerini kendi hızlarına uygun şekilde yönetebilenlerdir. Üretkenlik, sadece meşgul olmanızı değil, mümkün olduğunca verimlilik elde etmek için zamanı en iyi biçimde kullanmayı gerektirir. Bütün gün meşgul olabilir ve hala hedeflerinize ulaşma konusunda geride kaldığınızı hissedebilirsiniz. Verimli bir iş günü geçirmek için en etkili adımları uygulamadan önce, meşguliyet ve üretkenlik nedir, aralarında ne gibi farklar bulunur sorularına cevap verebilmeniz gerekir.

Meşguliyet ve Üretkenlik Nedir?

Meşgul insan, çok şey yapan anlamına gelir. Meşgulseniz her dakika daha da uzayan bir yapılacaklar listesine sahipsiniz demektir. Bu tür meşguliyet, kronik stres, yüksek tansiyon ve tükenmişlik sendromuyla sonuçlanabilir. Üretken insan ise, doğru işleri yapan insan demektir. Üretken çalıştığınızda işinizi yönetenin siz olduğunu hissedersiniz. Molalar verebilir ve değer verdiğiniz kişilerle görüşmek için zaman ve alan yaratabilirsiniz. Programınızda hem enerji veren hem de sakinleştiren aktiviteler yer alır. Çoğu zaman çok meşgul olabilirsiniz, ancak aynı zamanda çok üretken olamazsınız. Üretkenlik ya da verimli çalışma, zamanınızı ne kadar iyi yönetebildiğinize ve takip edebildiğiniz iyi programlar oluşturma yeteneğinize bağlıdır. Meşguliyet ile verimlilik arasında büyük farklar bulunur.

Meşgul ile Üretken Arasındaki Farklar

  1. Öncelik –Üretken insan, kısa vadeli talepleri ve uzun vadeli hedefleri dengeleyerek işi için neyin önemli olduğunu net bir şekilde kavrayabilir. Meşgul insan, önemli ile acil arasındaki farkı dahi anlamayıp her işe yetişmeye çalışır.
  2. Perspektif – Üretken insan, yapılacaklar listelerini yapılması gereken tek şey olarak görmez. Bunu bir olasılıklar ve fırsatlar listesi olarak değerlendirir. Neye odaklanacağını seçer ve tamamlamak için çalışır. Ara verebilir ve kaydettiği ilerleme konusunda kendini iyi hisseder. Meşgul insan, daha fazla işi bitirme baskısı hissederek hızlı bir şekilde çalışır ve asla çalışmasından memnun olmaz.
  3. Yön –Üretken insanın aklında bir varış noktası bulunur ve o, nereye gittiğini bilir. Tam rotayı bilmiyor olsa da, bir yol haritasına sahiptir ve gerektiğinde yön değiştirebilir. Meşgul insan, ne aradığını bile bilmeden koşuşturur. Herhangi bir yol haritası olmadan anlık çalışmayla günlerini doldurur.
  4. Dinlenme –Üretken insan, öncelik ve planlamalarına dinlenme ve eğlence zamanları dahil eder. Meşgul insan, daha fazla çalışabilmek için dinlenme ve eğlenceyi atlar.
  5. Düşünme –Üretken insan, büyük ve küçük kazanımları kutlamak için duraklar. Nerede olduğunu ve nereye doğru gittiğini değerlendirebilir. Deneyerek öğrendiği için sık sık taktik değiştirebilir. Meşgul insanın bunun yapmaya vakti yoktur.
  6. Başarı Ölçüsü– Üretken insan başarı ölçüleri konusunda nettir ve bu kriteri karşılamak için çaba gösterir. Meşgul insan neyi başarı olarak tanımlayacağını bilemez.
Güne yapılacakları ve başkalarının sizden istediklerini takip ederek başladığınızda, meşgul olma alışkanlığı geliştirmeniz oldukça muhtemeldir. Neyin önemli olduğuna karar verip buna göre planlama yaparsanız üretken olma alışkanlıklarına edinmeye başlarsınız. Nasıl üretken olunur sorusuna kısa bir cevap, iş hayatında esnek olmayı ve kaçınılmaz değişiklikler ortaya çıktığında yeni şartlara uyum sağlamayı öğrenmeye çalışmak olabilir. Önceliklerilerinize zaman ayırabilmek ve iş yaşamınızın kontrolünü elinizde tutabilmek için WorkPoint productivity hizmetlerinden faydalanabilir, size özel teklifinizi hemen talep edebilirsiniz.
Sana yakın lokasyonlar burada! Şimdi tıkla.