Wo rk Po in t

İş Hayatında Geri Bildirim Kültürü ve Avantajları Nelerdir?

WorkPoint tarafından0 dk okuma süresi 19 Ekim 2023
İş Hayatında Geri Bildirim Kültürü ve Avantajları Nelerdir?
Yazıdaki Konu Başlıkları
Geri bildirim kültürü, iş dünyasının yeni trendlerinden biri olmayı başaran bir terimdir. Geçmişte, iş hayatının sadece performans ölçümü kısmında kullanılan geri bildirim, günümüzde çift taraflı akışı sağlayan bir eylem olma özelliğini taşıyor. Peki, geri bildirim kültürünün bir şirket için avantajları nelerdir?  Günümüz çalışanları eski zamanların aksine iş hayatındaki sorumlulukları, verilen olanaklar, yöneticileri, projedeki konumları ve ekip arkadaşları hakkında daha özgürce konuşabiliyorlar. Bu yeni kültürdeki “geri bildirim” gelenekçi sistemin aksine çift taraflı bir akışa hizmet ediyor. Gelenekçi sistemde ise geri bildirim sadece yöneticilerden çalışanlara gelen bir akıştan ibaretti.  Her ne kadar bu yeni kültür iş akışına ve şirket politikasına olumlu şekilde etki etse de bu sistemi tam olarak uygulamak uzun bir zaman istiyor. Çünkü geri bildirim kültürünün çalışanlar tarafından benimsendiği kadar yöneticiler tarafından da önemsenmesi ve geri bildirimi nasıl karşılayacakları konusunda hassas davranılması gerekiyor. Peki, geri bildirim kültürü nedir?

Geri Bildirim Kültürü

Yeni kuşağın hızlı bir biçimde benimsemiş olduğu geri bildirim kültürü, temelde bir şirket içerisindeki pozisyonu fark etmeksizin her çalışanın diğer tüm çalışanlara geri bildirimde bulunma hakkının olmasıdır diyebiliriz. Duyulduğunda oldukça basitmiş gibi duyulan bu sistem, geleneksel yönetim anlayışına bambaşka bir boyut kazandırdığından uygulama kısmı oldukça zorlayıcı olabilir.  Geri bildirim kültüründe yöneticiler açık bir iletişimi benimser. Açık iletişime kapalı olan yöneticiler olumsuz geri bildiriminizi kötü algılayabileceği için şirket içerisindeki geri bildirim kültürünü kötü etkileyebilir, uygulanmasını imkansız hale getirebilir. Bu nedenle doğru şekilde sağlıklı bir geri bildirim ağı oluşturulmalı, yöneticiler bu konuda bilinçlendirilmelidir. Peki, bu uygulaması zor olan sistemin şirket için sağladığı avantajlar nelerdir? 

Geri Bildirim Kültürünün Avantajları 

  • Çalışanların aidiyet duygusu geliştirmesini sağlar: Çalışanlarınızın bir döngü içerisinde sürekli olarak geri bildirim alması ve vermesi kendilerinin motivasyonunu artıracaktır. Duygusal olarak daha motive olan çalışanlar ise bir süre sonra şirketi benimseyerek bir aidiyet duygusu geliştirir ve ekibinizde güven ortamı oluşur. Bu sayede ise sorunlar daha hızlı bir şekilde çözüme kavuşturulur. 
  • Personel sirkülasyonu azalır: Sürekli personel değiştirmek firmanıza zarar verir. Personel değiştirmek şirketinize hem zaman hem de kaynak kaybettireceği için oldukça maliyetlidir. Geri bildirim sistemi sayesinde çalışanlarınız yaşadıkları sorunları rahatlıkla dile getirebilir ve şirket içerisinde bir çözüme ulaşabilirsiniz. Bu sayede sirkülasyon ve zaman kaybı azalır. 
  • Pozitif bir ortam yaratır: Geri bildirim kültürü oluşturmak şirket içerisinde etkileşime geçen çalışanlar arasında güven duygusunu ve samimiyeti artıracaktır. İletişimi olumlu yönde etkileyen bu sistem, çalışanlarınızın odaklanmasını, ekip çalışmalarının kalitesini ve performanslarını artırır. Bu sayede daha pozitif bir ofis ortamı oluşturulur. 
  • Hedeflere odaklanabilirsiniz: Geri bildirim kültürünün aktif olduğu bir ofis ortamında işler daha hızlı ilerler. Bir sorunla karşı karşıya kalındığında herkesin geri bildirim verme şansı vardır. Bu durum da hedeflere daha iyi odaklanmanızı sağlar. 
  • Şirket çevikliğini artırır: Düzenli geri bildirimler hem çalışanların hem de yöneticilerin verimliliğini artırır. Şirket içindeki verimliliğin artması ile gereken beceriler hızlı bir şekilde elde edilir ve şirketin piyasanın ani hareketlerinde vereceği tepkiler de aynı doğrultuda hızlanır. Böylece var olan sorunlar giderilirken, şirketin büyümesi için stratejiler geliştirilebilir. 
  • Kaynak tasarrufu sağlar: Geri bildirim döngüsü sadece iyileştirme sağlamakla kalmaz aynı zamanda yıl içerisinde sürekli şekilde performans değerlendirmesi yapılmasını sağlar. Bu sayede şirket gereksiz maliyetlerden kurtulur ve gereksiz zaman kaybını önler. Bütün yılın verisini işlemek yerine düzenli aralıklarla şirket performans sonuçları elde eder ve bu sonuçlara göre iş birliğini artırıcı hamlelerde bulunabilir. 
Sana yakın lokasyonlar burada! Şimdi tıkla.