Wo rk Po in t

Hayatı Kaçırmadan Yavaşlamak

WorkPoint tarafından0 dk okuma süresi 19 Ekim 2023
Hayatı Kaçırmadan Yavaşlamak
Yazıdaki Konu Başlıkları
İnsanlar, makineler gibi sürekli yüksek hızlarda uzun süre çalışmaya uygun değillerdir. Gün boyunca, yılın belli kısımlarında enerjimizi etkileyen doğal ritimlere sahibiz. Bu nedenle sürekli daha hızlı ve daha fazla çalışmak yerine günün belirli bölümlerinde yavaşlamak, ruh sağlığımızı olumlu yönde etkileyecektir. Slow down olarak tabir edilen “yavaşlamak” terimi, kendimizi sürekli olarak zorladığımız bir hayat biçiminden çıkmamızı sağlayabilir. Günümüzde “meşgul olmak” herkesin standart bir cevabı hatta bir statü sembolü haline geldi. Meşgul olmak insanları çok daha önemli hissettiriyor, zamanlarını verimli kullandıklarını düşündürüyor. Bireyler günlerini işleriyle, kişisel gelişimle, arkadaşlarıyla ve aileleriyle çeşitli faaliyetler yaparak geçiriyor. Tüm zamanını bunlara ayıran kişiler ise hayatta çok nadiren kendilerine vakit ayırarak var olduklarını hissedebiliyorlar. Yavaşlamak yani “slow down” terimi ise bu noktada bireylere kişisel farkındalık sağlayabilmeyi amaçlıyor. Hayat biz henüz yaşamaktan zevk alamadan hızla geçip gidiyor ancak bu şekilde olmak zorunda değil. Slow down yani yavaşlamak ve var olmak için zaman ayırmak hayatı çok daha keyifli bir şekilde yaşamanıza yardımcı olabilir. Bu yazımızda nasıl işlerinizi aksatmadan yavaşlayabileceğinizi ve hayatınızı bilinçli bir farkındalıkla yaşayabileceğinizi anlatıyoruz.

Hayat Hızlı Olmak Zorunda Değil!

Gün içerisinde zaman ayırdığınız her şeyden keyif almaya bakın. Yavaşlamak bir diğer deyişle “slow down”, her zaman bir bilgisayara bağlı olmanın ve iş görevlerini gerçekleştirmenin tam tersidir diyebiliriz. Çılgınlık içerisinde çalışmak için acele etmek yerine bulunulan durumun tadını çıkarmayı ve görevler arasında geçiş yapmayı merkezinde bulundurur. Yavaşlama, çok sayıda göreve odaklanmaya çalışmak ve meşguliyet içerisinde kaybolmak yerine tek bir görev üzerine odaklanmanızı sağlar. Bu sayede kendinizle tekrar bağlantı kurabilir, bir akış içerisine girebilirsiniz. Varsayımların ötesine geçmek, kendiniz ve başkaları için endişelenmeyi bırakmak ancak doğru bir strateji ile mümkün olabilir. Yavaşlamaya çalışmak başlangıçta size zor ve anlamsız gelebilir. Duygularınızı hissetmeye çalışmak, anın keyfini çıkarmak kulağa hoş gelse de ilk denemelerde rahatsız edici olabilir. Birçok bireyin kendisine odaklanmamasının, hızlı bir tempoda hayatı yaşamasının temel sebeplerinden birisi de duygusal deneyimlerinden kaçma çabasıdır. Meşgul kaldığınız sürece hayatı kaçırmadığınızı ve yalnız kalmadığınızı düşünebilirsiniz. Kapana kısılmak yerine duygularınızı ifade edebildiğinizde ise hayatınızdaki boşlukları doldurabilir ve yaşadığınız her şeyden zevk alabilirsiniz. Yavaşlamak bilinçli bir seçimdir ancak kolay bir seçim de değildir. Yavaşlamanıza yardımcı olabilecek birkaç tekniği sizinle paylaşmak istiyoruz.

Nefesinizi Kontrol Edin

Farkında değiliz ancak 7/24 bize sunulan dünyanın en iyi stres yönetim sistemine sahibiz. Basit bir nefes alma tekniği gün içerisinde yaşadığınız deneyimleri bambaşka bir noktaya getirebilir. Nasıl nefes aldığınız gün içerisindeki enerjinizi, kaygı düzeyinizi ve farkındalığınızı tamamen etkiler. Derin bir nefes almak kalp atışınızı yavaşlatır ve sizin çalışırken çok daha doğru kararlar vermenizi sağlar. Nefesinizi 4 saniyede almanız ve 4 saniye tuttuktan sonra 7 saniye içerisinde yavaşça nefes vermeniz uykuya dalmanızı kolaylaştırabilir. Nefesinizi kontrol edebilmeniz en etkin “slow down” teknikleri arasındadır.

Parkinson Yasasını Uygulayın

Parkinson yasası, bir iş için belirlediğiniz sürenin o işin tamamlanma süresini etkilediğini savunur. Kısaca, bir iş için ne kadar süre belirlerseniz o işi o kadar sürede tamamlarsınız. Bu nedenle yapmanız gereken görevleriniz için kendinize bir süre belirleyin ve o süre zarfında tamamen yapmanız gereken işe odaklanarak iş bitirici olun.

Doğayı Deneyimleyin

Zamanınızın büyük bir bölümünü şehirdeki evinizde, ofisinizde ve benzer kapalı ortamlarda geçirmeniz gayet doğal bir durumdur ancak dışarı çıkmaya özen göstermelisiniz. Doğayı gözlemlemeniz, vakit geçirmeniz istemsiz bir şekilde anın farkındalığını yaşamanızı sağlar. Doğada yavaşlamak kolay ve etkilidir. Boş vakitlerinizi doğa yürüyüşlerine ayırabilir, yavaşlamanın ruhunuza kattığı özgürlüğü tadabilirsiniz.   
Sana yakın lokasyonlar burada! Şimdi tıkla.